3/30/13

Dalvey Estate by Aamer Architects

Dalvey Estate by Aamer Architects:
Aamer Architects have designed the Dalvey Estate in Singapore.
da_290313_03
From the architects:
Bold in form and fluid in function, the Longhouse @ Dalvey Estate is conceived from merging the tropical language with contemporary lines and structure. The design reinterprets the traditional Iban Longhouse, with family communal areas outside the bedrooms to foster family integration.
With the inward-looking orientation of the house, its fa├žade and presence from the main road is kept subtle and non-descript, giving only little hints of what lies beyond. A ‘paper-thin’ concrete box, delicately lined with rich timber, greets visitors upon entry. It aptly frames the entrance, with its sheer form and structural gymnastics, appearing almost floating off a void.
The scheme is characterized by its prominent louvered ‘drum’ that houses the main bedrooms and private domain of the house. Spatial strategy and articulation of this drum aim to minimize use of walls, allow generous spill of filtered daylight and fluid circulation between bedrooms, linked by semi-outdoor verandahs.

da_290313_01
da_290313_02
da_290313_03
da_290313_04
da_290313_05
da_290313_06
da_290313_07
da_290313_08
da_290313_09
da_290313_10
da_290313_11
da_290313_12
da_290313_13
da_290313_14
da_290313_15
da_290313_16
da_290313_17

Architects: Aamer Architects
Photography: Amir Sultan